TRÄNA HUNDEN TILL ATT VARA ENSAM: STEG FÖR STEG
Hur ska man egentligen börja med ensamhetsträningen? När ska man börja träna en valp till att vara ensam? Vad gör jag om hunden börjar skälla? Ensamträning väcker oftast många frågor. Men ställer man frågor så får man oftast en massa motsägelsefulla råd. Sen känns det också läskigt med ensamträning för det är ju så viktig att kunna lämna hunden ensam och man vill inte förstöra något. Jag hoppas med den här guiden svara på de flesta frågor och förklarar steg för steg hur du ska börja.
ALLMÄNNA RÅD
- Börja med träningen ganska direkt när du har hämtat hem hunden, som en tumregel på tredje dagen.
- Träna ofta, men okomplicerat. Som du kommer se nedan så tar de första stegen bara några minuter per träningspass. Försök att få in flera träningspass om dagen. Många pass, men väldigt korta så lär sig hunden att det är normalt att man kommer och går.
- Om hunden vill hälsa på dig när du kommer in så hälsa lugn tillbaka. Att ignorera hunden som det oftast rekommenderas ökar bara stressnivån kring hela upplevelsen, något som vi vill undvika.
- En annan myt som vi behöver krossa direkt: att vänta ut ifall hunden skäller eller gnyr. Hör du din hund så går du tillbaka in till hunden direkt. Vi vill lära hunden att det känns tryggt att vara ensam och det gör vi inte genom att lämna den ensam en längre stund medan den har panik. Korta ner tiden ordentligt du lämnar hunden ensam nästa gång.
- Gör en pakt med dig själv att aldrig lämna hunden ensam längre än vad den är bekväm med. Lägg krut på ensamträningen tidigt för att ge dig själv och din hund bra förutsättningar livet ut.
- Smyg inte ut när hunden är distraherat. Du kan till och med använder dig av en signal som "strax tillbaka" när hunden inte ska följa med. Då vet den att den kommer stanna hemma!
- Använd dig av en kamera, det går att videosamtala om du har två mobiler tillgänglig, men det finns också en del kameror som är just gjorda för ensamträning som man kan koppla till mobilen. Så vet du hur din hund faktiskt mår under träningen eftersom det är svårt att bedöma när du är inte med hunden.
INNAN DU BÖRJAR TRÄNA
Se till att hunden är rastad, har fått mat, har vatten tillgänglig och helst ska den också vara lite trött men inte utmattad. Vi vill att hunden inte har en massa överskottsenergi, men inte heller att den är så trött att den inte är med på vad som händer.
TRÄNINGEN – STEG FÖR STEG
Ge varje steg några dagar eller veckor, det är beroende på individen. Det är dock inte lönt i ensamträningen att skynda fort, så ge det tid tills du känner att hunden verkligen är redo för nästa utmaning.
Steg 1:
Förflytta dig från rum till rum i hemmet. Gör ingen stor grej av det, men gör det regelbundet. Hunden kan följa med eller stanna kvar. Hitta gärna tidpunkter där hunden gärna stannar kvar utan dig, till exempel när den har myst ner sig i hundsängen och är lite trött istället för när den är hungrig och väntar på sin mat.
Steg 2:
Samma som steg 1, men här kan vi stänga dörren i en halv sekund och sen kommer tillbaka in i rummet. Hälsa hunden på dig hälsa gärna tillbaks på ett lugnt sätt, annars kan du bara fortsätta med att göra din grej. Det ska alltså inte vara någon större sak. Här kan du successivt ökar tiden tills du kan ha dörren stängt när du byter om eller borstar tänder, men skyndar långsamt.
Steg 3:
Nu närmar vi oss ytterdörren. Innan du ens går ut ur ytterdörren och lämnar hunden ensam, kan det vara en bra sak att vänja hunden vid att du går till dörren. Gör det några gånger om dagen och fortsätt sen med det du gjort innan. Igen, gör ingen större sak av det. När hunden bara ligger kvar eller fortsätter hålla på med det den gjort innan, då kan du gå vidare ett steg i taget:
- Gå till ytterdörren
- Tryck ner handtaget
- Öppna ytterdörren
- Gå ur ytterdörren
- Stäng ytterdörren bakom dig
Troligtvis behöver du också öva på att det är en helt vanlig grej att du tar på dig skor och plockar upp dina nycklar (eller i mitt fall, letar efter mina nycklar i fem minuter :) ).
Steg 4:
Öka tiden du är utomhus successivt. Börja med sekunder, sen minuter innan du ens börja tänka på timmar!
OM HUNDEN BLEV OROLIG
Om hunden skäller eller gnyr eller på annat sätt visar att den blivit oroligt: gå in till hunden, var lugn, samma som ovan gäller: hälsar hunden så hälsar du lugnt tillbaka tills hunden har blivit lugn. Vill den bli klappad så klappar du eller låt den gärna slicka lite på en lickimat eller leta godis i en snuffelmatta. Vid nästa träningstillfälle gör du det mycket enklare för hunden, det vill säga lämna den mycket kortare tid.
Händer det varje gång: pausa träningen i ett par dagar och ser till att valpen får ordentligt med vila och roliga aktiviteter så att den kan slappna av lite. Kartlägg hur du har tränat hittills och när det har gått som bäst, till exempel efter långpromenad eller på morgonen osv. Gör det jätteenkelt för hunden, backa bandet ordentligt när du börjar träna igen. Börja om från steg 1.
ANNAT ATT TÄNKA PÅ
- Mat fungerar oftast mer som en distraktion än att hunden faktiskt lär sig att vara ensam. Du kan tänka dig att själva ensamträningen då egentligen först börjar när hunden har ätit upp. Enklare att skippa det steget och faktiskt lära hunden att vara ensam utan distraktion genom att vänja hunden i små, små steg.
- Avgränsningar såsom babygate: vissa hundar blir mer stressade av det, särskilt om den bara används när du går hemifrån. Upplever du att den platsen inte känns helt tryggt för hunden kommer det motverka själva ensamträningen. Då är det bäst att skippa det.
- När du har kommit så långt att du är borta mer än någon sekund står inte direkt utanför ytterdörren, men går lite ifrån hemmet eller kör till och med iväg. Att stå direkt utanför kan vara svårt för hunden att hantera. Men åk inte alldeles för långt bort så att du kan komma tillbaka snabbt ifall hunden blir oroligt.
- Det är en skillnad mellan att ensamträna en hund och att behandla en hund med seperationsångest. Tankesättet är densamma, men att behandla en hund med seperationsångest kräver att man fortskrider i väldigt, väldigt små steg och att man aktivt jobbar med att introducerar olika steg som signalerar hunden att man ska gå ut, såsom att ta upp nycklar. Detta kräver mycket kunskap och jag rekommenderar att du kontaktar en H-märkt hundpsykolog som kan hjälper dig med detta.
Lycka till med träningen :D