KONKRETA TIPS FÖR ATT SÄNKA HUNDENS STRESSNIVÅ

27.03.2024

Ibland så har vi ett beteende hos hunden som vi vill att det minskar (gärna kallade för problembeteenden), för enkelhets skull så tar jag som exempel hundmöten, men det kan också vara att hunden drar som en tok utomhus eller skäller på allt som rör sig. Det är lätt att tänka att nu ska jag gå och träna på det. Det som oftast glöms bort är att hunden ligger på ett så högt stressnivå generellt så att den inte är riktig mottaglig för att lära sig att ta ett hundmöte med lugn och ro.

När hundar (och människor) är mycket stressade så hamnar vi i ett läge av onyanserade känslor. Kraftiga känslor som kanske inte är helt anpassade till situationen. Jag ska berätta vad som hände häromdagen: hela dagen hade jag stressat med plugg och jobb. På eftermiddagen så sprang jag till apoteket och handlade mat. Hemma råkade jag tappa kartongen med äggen och ett ägg sprack. Ett ägg, inte alla. Jag storgrät, blev arg på mig själv och sen på min sambo och sen på hela världen. Hade detta hänt en annan dag hade jag nog inte tänkt särskilt mycket på det. Om jag nu också hade försökt lära mig någonting nytt och dessutom känsloladdat för mig hade det med stor säkerhet gått åt skogen.

Hundar med hundmötesproblem eller andra problem är oftast riktigt stressade. Innan vi börjar träna på det som de tycker det är svårt bör vi se till att de mår så bra som det bara går. Det leder till att hunden blir mer mottaglig för träningen. Ta 2-4 veckor för att ge din hund möjlighet att sänka stressnivån. Här kommer 8 tips och det är nog lite väl mycket att börja med alla på en gång, men läs igenom det och använd det som känns mest relevant:

1. Kartlägga

För dagbok i några dagar och kartlägg vad som stressar din hund och försök hitta sätt att undvika/minska de strssfaktorer. Om vi nu har hundmöten som exempel så är det kanske inte så enkelt att undvika hundmöten helt och hållet men det finns kanske andra saker som är stressiga? Min hund gillar inte särskilt mycket att vara ensam och skulle hon vara ensam flera timmar varje dag så skulle det definitivt vara ett rejält stresspåslag. Det kan jag rätt enkelt minska genom att ordna hundvakt. Här är nog inte målet att helt eliminera allt som stressar, men minskar det så gott det går. Är det specifika saker hunden blir stressad över, såsom hundar, människor, cyklar som man kan inte undvika helt och hållet så försök att minska intrycken genom att skapa så mycket avstånd som det går.

2. Vila/återhämtning

Sover din hund bra? Kan din hund vila? Om den är ljudkänslig har den en plats där den inte hör så mycket ljud? Om det finns barn hemma har min hund en plats att dra sig undan där den kan vara ostört. Vill min hund ha en kylig plats eller en plats som är mjuk och varm? Försök med lite olika sovplatser så att din hund kan välja.

3. Utred smärta

Misstänker du smärta hos din hund, försök att reda ut det. Börja med att träffa en veterinär och en fysioterapeut, men oftast behövs det också träffas en specialist. Detta kan kännas överväldigande, men har din hund smärta så behöver din hund hjälp med det först.

4. Mental träning/nosaktivering

Klickerträning, spår, nosework är bara några av de fantastiska aktiviteter man kan göra som stärker hundens välmående och självförtroende. Hitta det som ni båda tycker är kul! Men underskatta inte vikten av att få lukta färdig på promenaden och planera in lite extra tid så att den kan göra det!

5. Motion

Hundar behöver fysisk utlopp (anpassade efter ras, ålder och med hänsyn till sjukdomar etc). Långpromenader i skogen är bra om ni har möjlighet till det. Om inte det så försök ta promenader på ett sätt där hunden inte får en massa nya intryck av människor och hundar, dvs sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Det kan också vara en bra idé att göra en (online-)kurs med friskvård där man gör olika balans- och styrkeövningar med hunden. Det ger inte bara en frisk hund, men också en nöjd hund eftersom det är bra för både kropp och hjärna.

6. Relationen med dig

Detta kan vara ett svårt ämne, men har ni kul tillsammans? Jag menar inte varje minut varenda dag, men överlag? Eller är du mycket frustrerad? Det är viktigt att lägga märke på det och känner du att eran relation inte är så som du vill så försök hitta saker i vardagen som ni båda tycker är roliga. Det var ett väldigt förenklat svar på en mycket komplext fråga, men så viktig att reflektera över.

7. Slicka/tugga

Lickimat, fyllda kongar och ben är din bästa vän. Att slicka och tugga är lugnande, ge din hund riklig med tillgång till slick och tuggmöjligheter (i lagom mängder såklart, hunden ska inte bli dålig i magen av det).

8. Berikning

Jättestort ämne som förtjänar sitt eget blogginlägg. Pratar man dock stress hos hund är det ALLTID en bra idé att kolla om hundens medfödda behov är tillgodosedda. Googla berikning och testa med din hund. Vad gillar din hund? Vad är viktigt för din hund? Berikning är verkligen att sätta guldkanten på hundens liv!

Detta är allmänna råd och listan är inte komplett. Varje hund är en individ och det som stressar en hund, stressar inte en annan. Kontakt en h-märkt hundinstruktör eller hundpsykolog om du känner att du behöver hjälp.

Det här är ämnen som jag tar upp särskilt i unghundkursen och hundmöteskursen som jag håller i med regelbundna mellanrum. Är du intresserade så kika in på noehundkunskap.se/aktuella-kurser/ eller skriv ett intresseanmälan till info@noehundkunskap.se