MINA BÄSTA TIPS INFÖR NYÅR MED HUND

28.10.2024

Nyår är en rolig högtid, men tyvärr oftast inte för hundar. Här kommer några tips för de hundar som redan är rädda eller för att undvika att din hund blir rädd.

LAGOM TRÖTT: du vill inte att din hund har överskottsenergi, men du vill inte heller att din hund är supertrött. Den ska ha energi för att processa situationen och hantera sina känslor. Till exempel en långpromenad på morgonen med fys- och sökövningar och sen vila på eftermiddagen.

LÄMNA INTE ENSAM: Om din hund blir rädd är det viktig att du är närvarande.

SÄKERHET FÖRST: tänk på hundens säkerhet, håll dörrar och grindar stängda, ha en sele på som hunden inte kan ta sig ur, ha ett extra halsband på. Gå inte ut med hunden sent på kvällen (bäst att rasta så tidigt som möjligt).

CHANSA INTE: Bara för att din hund inte har varit rädd tidigare betyder det inte att din hund inte kommer bli rädd. Chansa inte, ta inte med din hund för att kolla på fyrverkerier. Om du bor i stan och kan åka iväg så är det en bra lösning.

MINSKA INTRYCKEN: persienner, gardiner, kanske till och med filtar eller dylikt för att minska ljus- och ljudintrycken. Det kan man redan börja med några dagar innan nyår eftersom det oftast smäller en hel del kvällarna innan nyår. Det kan också vara en bra idé att bygga en koja som hunden kan dra sig undan eller vara i källaren. 

TUGGA/SLICKA: Ge hunden något riktig gott att tugga eller slicka på redan en kvart innan så att den kan tugga eller slicka sig genom tolvslaget.

BERÖRING/NÄRHET: Om din hund uppskattar det kan du klappa eller massera den lätt. Annars kan du bara sitta med hunden. Om din hund väljer att gå till ett rum där det är mindre högljutt såsom badrummet följ med.

EFTER NYÅR: ge din hund så mycket återhämtning som möjligt och undvik allt som kan vara stressigt. Veckan efter nyår kan bestå av skogspromenader, ben att tugga på, godissök och framförallt återhämtning och vila.

Om din hund har visat rädsla tidigare kan det vara bra att kontakta en H-märkt hundtränare för att kunna träna mer långsiktigt. Det kan också hjälpa med medicinering i samband med träning eller vid behovs medicinering, rådfråga en veterinär. 

Tryggt nytt år önskar jag er alla!