OM MIG OCH MIN RESA TILL HUNDTRÄNAREN JAG ÄR IDAG

Jag som driver Noe Hundkunskap heter Leonie Noe (kallas för Leo) och har förvandlat hundnörderiet till min profession 2022 när företaget startades. 

Djur och särskilt hundar har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 10 år av mitt liv delade jag med en Rottweiler-, Schäfer-, Labrador blandning med namnet Ari som enligt rykten hamnade i sheltret för att ägaren innan var en hallick och Ari var för snällt. För bakgrundshistorien finns inga belägg, men snäll var han definitivt och hade stort tålamod med en 5 åring som byggde olika hinderbanor åt honom som han hoppade över (för min skull, inte för hans). Han lämnade en stor tomhet bakom sig när han somnade in 16 år gammal.

När jag var 11 år gammal så skaffade min familj en ny hund, Milla. Min familj överraskade mig. En dag när jag kom hem från skolan såg jag ett koppel i hallen och när jag kom in i vardagsrummet låg det en hund på en hundsäng som viftade försiktigt med svansen.

Milla var ungefär ett år gammal när vi fick henne och hon kom från ett shelter i Italien. Första veckorna gick hon inte upp från sin säng, kröp på marken istället för att gå, drack och åt alldeles för lite. När man höjde handen började hon skaka, personer med hatt gjorde henne panikslagen. Vi vet inte vad som hade hänt med henne, men det var tydligt att hon blivit misshandlad.

Vi var inte förberedda på detta. Vi hade ingen erfarenhet av så stor rädsla, alla hundar som vi haft innan var lugna och vänliga. Vi sökte hjälp hos en professionell hundtränare.

Tränaren pratade mycket om dominans. Vi skulle låtsas äta från hennes skål och spotta i hennes mat innan hon fick den. Vi skulle rycka i hennes koppel när hon drog. Hon skulle inte få vara uppe på soffan eller sängen för då tog hon över flocken. Stirra i hennes ögon tills hon tittar bort. Ignorera när hon söker kontakt. Mot en hund som redan var rädd.

När jag tittar tillbaka så ser jag hur mycket vår relation skadades. Vi fick ingen hjälp av tränaren med hennes rädslor, de blev aldrig bättre. Bieffekten av hennes träningsmetoder var att Milla helt enkelt litade mindre på oss. Istället för att kunna luta sig mot oss när det blev svårt, så kände hon sig nog rätt så ensam med sina rädslor. Det kändes inte rätt då heller, men det var ju det tränaren sa och jag lyssnade inte på mitt magkänsla.

Stella är hunden vid min sida idag, en Amstaff-blandning och svensk omplacering. Stella har haft en strulig start i livet och jag adopterade henne 3 veckor innan hon fyllde 7. Hon har på bästa möjliga sätt vänt mitt liv upp och ner och är inspirationen till att jag började min utbildning till hundinstruktör. På grund av hennes svårigheter med andra hundar har jag lärt mig mycket om metoder som skvallerträning och BAT (Behavior Adjustment Training). Jag har också lärt mig om ansvaret som hundägandet innebär när man har en hund som lätt går upp i varv – och glädjen att få jobba med henne varje dag och se hennes (och mina) framsteg. Det är hon som lärt mig det mesta jag vet, som är tålmodig med mig, som är min motivation till att lära mig ännu mer. Idag njuter vi av livet tillsammans och tränar aktivt på viltspår – med sikte på öppen klass.

När jag skaffade hund som vuxen så bestämde jag mig för att göra exakt det jag inte gjort med Milla: lyssna på min magkänsla. Känns detta rätt? Nej? Då behöver jag leta efter andra lösningar. Jag slutade lyssna på alla "goda råd" och istället började jag läsa mycket och leta efter träningsmetoder som kändes etiska och ökar hundens välmående.

UTBILDNINGAR

- Hundskötare (Axvalla Folkhögskola, 2021-2022)

- Hundinstruktör (Hundsteg, 2022-2023)

- Behaviour Adjustment Training CIBATI – KA (Grisha Stweart Academy, pågående)

- Professionell valpcoach (Hundsteg, 2024)

- Free Animal Trainer Certification Program (FEAR FREE, 2024)

- Blygerhundsinstruktör (Attityd Hundkunskap, 2024)

FORTBILDNINGAR

-  Masterclass: Noise Phobias in Dogs (Dr. Else Verbeek, Amazing Animal Minds, 2024)

- Ny Hundforskning 2024 (Djurvetologen, Emma Almquist, 2024)

- Clicker Expo (Karen Pryor Academy, 2024) 

- "Noise Phobia: How to help dogs with sound sensitivities" (Karolina Westlund, 2023)

- "Liquid Training-Chaos or Contingencies?" (Eva Bertilsson och Chirag Patel, 2023)

- "Harmoniska Hudmöten" (Djurvetologen, Emma Almquist, 2023)

- "Smärtbeteende hos hund" (På egen tass, 2023)

- "Kul Kloklippning" (På egen tass, 2022)

- "Hundar och Nyår" (Caroline Alupo, 2022)

- "The wolf in your living room: primitive breeds" (Molly Sumridge, 2022)

MIN VÄRDEGRUND

I min hundträning strävar jag alltid efter att öka hundens välmående och livskvalité med hänsyn till hundens medfödda behov. Jag vill skapa samarbete istället för motarbete, där ägaren har förståelse för hunden som individ, ras och art och där hunden trivs och känner sig trygg. Båda parter, hund och människa, behöver bli sedda och träningen är upplagt efter varje ekipages utgångsläge.

I ett samhälle som ställer väldigt höga krav på hundar vill jag skapa trygga träningssituationer där hunden och ägaren har roligt tillsammans och kan prioritera relationen sinsemellan framför prestation.

Etisk hundträning innebär för mig inte bara att träningen är fri från bestraffning, tvång och obehag, utan också att träningen är modern, belöningsbaserad och grundar sig i forskning.

Rent konkret i min hundträning betyder det att:

- Jag uppmuntrar och förstärker de beteenden som jag vill se mer av, men jag korrigerar eller bestraffar inte de beteenden som är oönskade.

- Träningsupplägg sker på hundens villkor och anpassas så att hunden kan lyckas och stärka sitt självförtroende. Det betyder att målbeteende bryts i små delbeteende som hunden har lätt att förstå och genomföra. Ibland behöver miljön anpassas för att hunden ska lyckas. Om träningen inte blir som vi tänkt, ändrar vi träningsplanen eller testar en ny strategi. Det är inte hunden som gör fel, utan träningsprocessen som behöver justeras.

- Vi tränar i små grupper där varje ekipage får feedback utifrån var man är i inlärningsprocessen.

- Det är inte bara hunden som träningen ska kännas trygg för men såklart också människan. Alla är välkomna på mina kurser och behövs det anpassningar så att du som deltagare kan lära dig bättre försöker jag tillgodose dessa så gott jag kan!

- Jag är aldrig färdiglärd och det är mitt ansvar som hundinstruktör att utbilda mig vidare. Det är också mitt ansvar att granska de jag lär mig av och granska mig själv som instruktör. Träningsmetoderna jag använder mig av ska ha vetenskapliga belägg.